torstai 16. elokuuta 2012

Miekkapyrstö (Xiphophorus hellerii)

Miekkapyrstö koiras ("västäräkki" muunnos).
Poikasia kantava miekkapyrstö naaras ("västäräkki" muunnos).

Yleistä:
Nimi Xiphophorus tulee kreikan kielisistä sanoista xiphos=miekka ja pherein=kantaa eli "miekan kantaja", koska kaikilla lajin koirailla on miekan muotoinen uloke pyrstönsä alareunassa. Lajista on olemassa kuitenkin eri pyrstömuunnelmia, esim. lyyra-, simpson-, huntu- ja viiripyrstö ja värivaihtoehtoja löytyy useita, joita ei luonnossa ei esiinny (värejä on saatu lisää risteyttämällä platyjen kanssa). Esim. simpson ja lyyrapyrstöt ovat saaneet alkunsa mutaatioista. Huntupyrstöiset miekkapyrstöt ovat paitsi muiden jalosteiden tapaan luonnonmuotoa selkeästi heikompia, mutta lisäksi nämä koiraat ovat täysin lisääntymiskyvyttömiä. Jalostettuja värejä ovat esim. keltainen, vihreän eri sävyt, laikukkaan puna-harmaa, musta ja korallinpunainen. Luonnonmuodolla väri ei ole yhtä tehokkaasti ostajaa houkutteleva, koska alkuperäinen väri on vaatimaton vihreä-ruskehtava. Yleisin värimuunnos on punainen ja punaisesta västäräkkimuoto, jolla evät ovat mustat, mutta muuten kala on puna-oranssi.
Miekkapyrstöt kasvavat suurikokoisiksi, minkä lisäksi ne ovat luonteeltaan hyvin agressiivisia (verrattuna esim. sukulaisiinsa platyihin, molleihin tai miljoonakaloihin) ja erityisesti koiraat ovat salamannopeita uimareita. Jokainen edellä mainituista ominaisuuksista tarkoittaa jo yksistäänkin, että laji vaatii paljon tilaa eli suuren akvaarion, joten miekkapyrstöjä ei ole syytä missään tapauksessa pitää alle 85 cm mittaisessa akvaariossa tai alle 140 L tilavuudessa, järkevä akvaarion koko onkin vähintään 1 m pituinen ja ainakin yli 160 litrainen.

Luonnon olot:
Miekkapyrstöjä esiintyy luonnossa nopeasti virtaavissa vesissä, joissa on runsaasti kasvillisuutta. Tyypillisiä vesistöjä ovat kanaalit, lammikot, lähteet sivuhaaroineen ja joet Meksiko-Guatemala suunnalla. Miekkapyrstö syö luonnossa kalojen poikasia, hyönteisiä, toukkia, mutta myös levä ja kasvispitoista ravintoa muiden synnyttävien hammaskarppien tavoin.

Luonne ja lajikohtaiset vaatimukset:
Miekkapyrstöt ovat agressiivisia, mikä on lähinnä oman lajin yksilöihin kohdistuvaa, mutta esim. omenakotiloita ei voi missään nimessä yhdistää miekkapyrstöjen kanssa, koska miekkapyrstöt raatelisivat niitä uupumatta odottaen kuoreensa piilotuneen kotilon näyttäytymistä! Myös platyjen kanssa saattaa esiintyä agressiivisuutta, mutta näitä lajeja ei saa muutenkaan pitää samassa altaassa. Koiraissa on aina yksi alfa uros ja tämä voimakkain yksilö saattaa kiusata muita koiraita hyvinkin julmasti, joten akvaariossa on oltava paljon suojia (esim. kasvipöheikköjä, isoja/korkeita luolia yms.). On myös tyypillistä, että muut koiraat jäävät alfa yksilöä pienemmiksi ja alistuvat toisarvoisen yksilön rooliin. Joskus esim. kahta parvea yhdistäessä on mahdollista nähdä kuinka kaksi kookasta koirasta haastavat toisensa panoksena alfa uroksen asema ks. reviirillä. Kamppailu ei tavallisesti pääty haavoihin tai kuolemaan vaan on enemmänkin tahtojen taistelu, koiraat kerääntyvät ikäänkuin ympyrän muotoon värisyttämään itseään ja uivat toisiaan takaa ärhäkästi tai uivat päin toistensa kylkeä aina välillä pysähtyen värisyttämään itseään uhkaavasti. Lopulta toinen koiraista yksinkertaisesti luovuttaa ja alentuu uudelle tai roolinsa pitäneelle alfa yksilölle. Tästä käytöksestä johtuen pieneen akvaarioon (<140l) ei pidä ottaa montaa koirasta, vaan mielummin enemmän naaraita ja yksi koiras. Alfa yksilön haastaminen liittyy usein lisääntymisviettiin, ja koska alfa yksilö ei salli muiden koiraiden menevän lähellekkään ketään naaraista niin jossain vaiheessa tämä voi synnyttää alfa yksilön haastamisen. Lisääntymis mielessä miekkapyrstö ei ole yhtä aktiivinen kuin esim. miljoonakalat, joten naaraat saavat olla kohtuu hyvin rauhassa.

Sukupuolierot:
Koiras pystyy uimaan takaperin lähes yhtä nopeasti kuin etuperinkin, mikä on erittäin poikkeuksellinen kyky kalalle ja tätä ominaisuutta varten onkin pyrstön alareunassa oleva miekka tarpeen, tasapainottelua varten. Koiras ui salaman nopeasti kookkaimman naaraan perässä tämän eteen esitellen tälle miekkaansa lisääntymispuuhien toivossa(samoin kuin riikinkukko esittelee sulkiaan), ja pystyy kaikenlisäksi pujottelemaan hyvinkin haastavista ahtaista esteistä takaperin törmäämättä mihinkään,kylkiviiva-aistinsa avulla. Koiras on muodoltaan kapea ja pitkämäinen ja myös sen evät viestittävät samaa eli kyseessä on erittäin nopea uimari. Naaras on lyhyempi ja pulleampi, eikä sen tarvitsekkaan osata uida takaperin, mutta naaras on myös etuperin uinnissa koirasta hitaampi.

Erityistä:
Sukupuolensa vaihtanut luonnonoikku "entinen naaras".
Miekkapyrstö on niitä harvoja lajeja, joissa naaras voi jopa vielä viimeisinä elinvuosinaan vaihtaa sukupuolensa naaraasta koiraaksi, tällöin naaraasta kasvaa helposti akvaarion kookkain miekkapyrstö yksilö, koska naaras on jo valmiiksi täysikokoisen naaraan tapaan pysty ja sivusuunnassa koirasta paljon kookkaampi ja koiraaksi muuttuessaan se kasvaa pituuttakin naaraisiin, sekä koiraisiin verrattuna enemmän. Koiraaksi muuttunut naaras ei tule koskaan olemaan täysin "puhdas"/oikea koiras, vaan niistä tulee kömpelösti takaperin uintia yrittäviä välimuotoja/luonnonoikkuja, jotka eivät ole enää kunnolla kumpaakaan sukupuolta. Tämän lajin kohdalla puhutaan usein myös myöhäisestä sukupuolen kehittymisestä, että koiras olisi vain naamioituneena naaraaksi jopa useiden vuosien ajan ja täten välttää alfaurosten agressiivisen kiusaamisen tai on muuten vaan kehittynyt hitaammin. Myöhäisesti kehittyneet koiraat, jotka eivät koskaan alunperin olleetkaan naaraita, kasvavat kookkaammiksi kuin varhaisiässä koiraiksi kehittyneet koiraat ja toisin kuin aidot sukupuolen vaihtajat, niistä tuleekin täysin lisääntymiskykyisiä ja muutenkin puhdasverisiä koiraita.

Risteytyminen:
Miekkapyrstö pystyy risteytymään platyjen kanssa, joten niitä ei pidä koskaan pitää samassa akvaariossa, monissa miekkapyrstöjalosteissa on tarvittu muita lajeja, tästä hyvä merkki on esim. se, että jos miekkapyrstöllä näkyy musta raita kyljessään. Kaikki risteymät ovat aina heikkoja ja ei toivotuja, koska risteytymisessä geenit menevät pilalle. Miljoonakala ja miekkapyrstö puolestaan eivät voi risteytyä, koska ovat eri sukua, eivätkä myöskään molli ja miekkapyrstö risteydy. 

Poikaset:
Agressiivinen luonne alkaa näkyä poikasissa jo hyvin varhaisessa iässä, etenkin ruokinta-aikaan, jolloin osa poikasista keskittyy enemmänkin toisten poikasten häätämiseen ruokapaikalta ja yleiseen tappeluun, kuin itse syömiseen. Poikasten agressiivisuus näkyy myös tai paremminkin etenkin naaraissa, kun aikuisissa yksilöissä agressiivisuus kuuluu enemmänkin koiraiden käytökseen.
Miekkapyrstön poikaset pyrkivät yleensä akvaarion pohjaan, toisin kuin esim. miljoonakalan poikaset, jotka pyrkivät pysymään pinnan välittömässä tuntumassa. Lisääntyminen tapahtuu samoin kuin miljoonakaloilla ja näiden kahden lajin poikasia voi olla vaikea erottaa toisistaan kun ovat vielä pieniä.
Miekkapyrstöt syövät myös omia poikasiaankin, mutta poikasia voi silti kasvaa jopa aikuiseksi seura-akvaariossakin, riippuen akvaarion kasvillisuuden määrästä ja muista kalalajeista. 

Todella helppo ja aloittelijallekkin sopiva kala, joka ei kuitenkaan sovi monestakaan syystä seura-akvaarioon ja kärsii suunnattomasti liian pienessä akvaariossa.

  • Vesikerros: Pinta enimmäkseen (myös keskiosa ja pohja, etenkin nuorilla yksilöillä)
  • Vedenvirtaus: Kohtuullinen - nopea virtaus, myös rauhallisia paikkoja (esim. kasvien avulla)
  • Koko: 14 - 16 cm
  • Akvaarion koko: >140 l
  • Akvaarion sisustus: Paljon kasvitiheikköjä toisarvoisille koiraille ja kantaville naaraille suojaksi, mutta riittävästi myös uintitilaa. Näykkivät mielellään esim. amerikan kilpukan juuria ja levää. Jaavansammal antaa poikasille hyvän suojan elämän alkutaipaleelle.
  • Parvikoko: 1 koiras ja useita naaraita (suureen akvaarioon voi ottaa useita koiraita)
  • Seura:  Voi pitää lajiakvaariossakin, mutta tulee toimeen erinomaisesti seura-akvaariossa
  • Lämpötila: 22 - 28 °C (jalostetut yksilöt usein kasvatettu lämpöisemmissä vesissä)
  • pH: 7 - 8
  • GH: 10 - 20 dH° (eivät pysy terveinä pehmeässä vedessä, varsinkin jalostetut yksilöt vaativat hyvinkin kovaa vettä)
  • Elinikä: 3 - 5 vuotta
  • Kotimaa: Pohjois- ja Keski-Amerikka
  • Vesityyppi: Kirkas, neutraali tai emäksinen, mutta ei koskaan pehmeä vesi
  • Muuta TÄRKEÄÄ!: Ei pidä yhdistää esim. taistelukalan kanssa, taistelukala ei suoranaisesti hyökkää miekkapyrstöjen kimppuun, mutta yrittää näyttää jatkuvasti kenen reviirillä ollaan, muunmuassa aukomalla kiduskansiaan ja uimalla miekkapyrstöjen suuntaan näyttäen, että miekkapyrstöjen tulisi väistää, myöskään vesiarvot yms. eivät sovi näillä täysin yhteen. 
  • Miekkapyrstöt kuuluvat lajeihin, jotka hyppivät akvaariosta pois monia muita lajeja herkemmin, joten kansilasit akvaariossa ovat pakolliset. 
  • Miekkapyrstöjä pidetään toisinaan myös hieman suolapitoisessa vedessä, jopa murtovesissä, varsinkin aasiassa jalostettuja yksilöitä. Kuitenkin jos tiedät omien yksilöitesi olleen sukupolvien ajan makeassa vedessä, on parempi jatkaa samalla linjalla jatkossakin ja samoin jos tiedät ostamiesi yksilöiden olleen sukupolvien ajan suolapitoisessa vedessä, on silloin parempi käyttää jatkossakin suolaa syy selviää täältä.
  • Sukupuolierot: 
    • Naaras muuten suurempi, paitsi kokonaismitaltaan lyhyempi, koiras puolestaan solakka ja pitkämäinen, mutta naarasta matalampi ja litteämpi
    • Koiraalla on miekka pyrstössään ja vain koiras osaa uida takaperin, koiraalla muiden synnyttävien hammaskarppien tapaan siitinevä
  • Lisääntyminen:
  • Iso agressiivinen poikanen vartioi kesäkurpitsaa.
    • Lisäännyttäminen helppoa, kaikki tapahtuu käytännössä itsestään
    • Koiras värisyttelee itseään ja tanssii naaraan edessä esitelleen miekkaansa naaraalle, joka yleensä näyttää vain uivan koirasta karkuun, kunnes koiras pääsee lopulta hedelmöittämään naaraan siitinevällään eli gonopodilla
    • Naaras kantaa poikasiaan noin 3 - 4 viikkoa ja synnytys kestää noin 2 h
    • Poikasia syntyy kerrallaan muutamasta kymmenestä jopa helposti yli 60 yksilöön 
    • Poikaset kantavat heti synnyttään ruskuaispussia, joten poikasia ei pidä ruokkia heti niiden synnyttyä ja poikaset uivat heti synnyttyään nopeasti pystyen pakenemaan välittömästi mahdollisia saalistajia
    • Naaras voi saada poikasia noin kuukauden - puolentoista kuukauden välein, koska munasolujen täytyy saada kehittyä synnyttämisen jälkeen, jatkuva lisääntyminen on erittäin raskasta naaraalle ja viileä vesi tekee synnytyksestä entistäkin raskaampaa, lämpöinen vesi puolestaan auttaa synnyttämistä
    • Poikaset pyrkivät yleensä pohjaan ja ovat jo pian syntymänsä jälkeen agressiivisia toisiaan kohtaan varsinkin ruokinta-aikaan. Poikaset eivät tarvi erillisiä poikasruokia vaan syövät esim. pohjatabletteja tai pohjaan vajonneita hiutaleita
    • Varastoi siemennestettä monien muiden synnyttävien hammaskarppien tavoin munanjohtimeen, joten yllättäviä synnytyksiä saattaa esiintyä yhdellä hedelmöittämis kerralla helposti yli kolmekkin kertaa peräkkäin
  • Luonne & käyttäyttyminen:
    • Agressiivinen/ärhäkkä, hyvin eloisa eli ei sovellu kaikkein rauhallisimpien lajien seuraksi. Tutkii mielellään akvaariota ympäriinsä, varsinkin uusia kasveja ja koristeita, joita akvaarioon tuodaan. Kyseessä on myös keskiverto akvaariokalaa hieman älykkäämpi laji, jolle voi opettaa yksinkertaisia temppujakin, samoin kuin kultakaloille, norsukaloille taistelukaloille ja monille muille ahven lajeille.
  • Ravinto:
    • Levät ja kasvit esim. pakasteherneet ja parsan kukinto-osa
    • Kaikki hiutaleruuat erityisesti kasvispitoiset synnyttäville hammaskarpeille tarkoitetut hiutaleruuat
    • Tabletit, kuten Novotabs ja Viformo, mutta myös monet muut vastaavat
    • Elävä ravinto: madot, hyönteiset ym. erittäin kaikkiruokainen, syö myös kalan poikasia ja valitettavasti myös omiaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti