maanantai 23. huhtikuuta 2012

NO2 - Nitriitti

Nitriitti on NO2- ioni ja yksi veden sisältämistä typen muodoista. Sillä on tärkeä osa typen kierrossa ja akvaarioveden tasapainossa, koska veden ammoniakista syntyy nitriittiä, kun nitrosomonasbakteerit hajottavat ammoniakin nitriitiksi. Nitriitti puolestaan muuttuu nitraatiksi, kun nitro- ja nitrospiabakteerit hajottavat nitriitin lähes täysin vaarattomaksi nitraatiksi, jota sitten kasvit käyttävät ravinteenaan.

Jotkut kasvit pystyvät käyttämään nitriittiä ravinteena ainakin pieniä määriä, mutta nitriitti on jo hyvin pieninä pitoisuuksina vaarallista kaloilla ja ohjesääntöjä voidaan pitää, että mitä vähemmän nitriittiä on, niin sitä parempi. Kaikille akvaarion otuksille täysin turvallinen nitriitin raja on ~ 0,05 mg/l ja hengenvaaralliseksi nitriitti alkaa muuttua joillekkin lajeille jo yli 0,2 mg / l pitoisuuksina, mutta monet lajit kestävät jopa kymmenkertaisenkin määrän nitriittiä hetkellisesti. Usein ensimmäisiä nitriittimyrkytykseen menehtyjiä ovat sukaravut.

Nitriitti arvon tulisi siis olla kypsyneessä ja hyvin toimivassa akvaariossa lähellä nollaa milligrammaa litraa kohden, mutta se ei ole koskaan täysin 0 mg/l, vaikka akvaario toimisi täydellisestikkin, mutta epätarkat mittauskeinot saattavat tosin näyttää nollaa.

Hemoglobiini on se mikä kuljettaa veressä happea ja pitää kaikki eläimet hengissä, nitriittimyrkytyksessä nitriittiä päätyy kalan kidusten kautta kalan verenkiertoon ja nitriitti korvaa happea kuljettavan hemoglobiinin hapettomalla hemoglobiinilla. Kun hapettoman hemoglobiinin osuus alkaa olla yli 50%, niin kalat kuolevat.
Nitriittimyrkytyksestä voi kertoa esim. pinnalla happea epätoivoisesti haukkovat kalat tai se, että kalojen kidukset ovat alkaneet muuttua terveen voimakkaan punaisesta -> ruskeiksi. Yleisintä on kuitenkin, että koholla oleva nitriitti havaitaan vasta ensimmäisten kalojen jo kuoltua.

Nitriitti tilanne kuntoon:
  • Mittaa nitraatti pitoisuus..
    • ...jos nitraattia ei ole lainkaan, niin akvaario ei ole kypsynyt eli sinne ei ole muodostunut tervettä bakteerikantaa. Lisää nitriitin poistajaa esim. Sera Toxivec, sen jälkeen lisää jotain typpibakteerivalmistetta esim. Sera Bio Nitrivec. Näin saat nitriitin hetkellisesti pois ja uuden bakteerikannan hyvään alkuun eli akvaariosta tulee tavallaan välittömästi kypsynyt.
    • Toinen vaihtoehto on vaihtaa vettä 30% joka päivä kunnes nitriittipiikki on poissa, mutta tällöin hyvänlaatuisia bakteereita joutuu akvaariosta jatkuvasti pois, kalat stressaantuvat entisestäänkin ja nitriitti ei oikeastaan juurikaan vähene.
    • Kolmas vaihtoehto on siirtää kalat, ravut, kotilot ja kasvit jonnekkin muualle turvaan ja antaa akvaarion kypsyä itsestään, pidä kuitenkin suodatus akvaariossa koko ajan päällä.
    • ...jos nitraattiakin akvaariossa selvästi on niin akvaariossa täytyy tällöin olla: valtava yliruokinta, aivan liikaa kaloja, kotiloita ja/tai rapuja, valtavasti kuolleita kasveja tai kasvin osia. Hoida edellä mainitut asiat kuntoon. Ensiapuna voi käyttää tällöinkin nitriitin poistajaa ja typpibakteerivalmistetta.
  • Hanki akvaarioon kasvupintaa typpibakteereille (harkitse biosuodatusta!) esim. laavakiveä suodattimeen pienenä rouheena tai isompia palasia koristeeksi. Laavakivi on todella huokoista ja siinä on tilavuuteensa nähden valtavasti pinta-alaa, jota vasten hyvänlaatuiset bakteerit voivat elää
  • Varmista, että akvaariossa on happea etteivät nitrifikaatio bakteerit pääse kuolemaan, jos pinta on peittynyt bakteerikalvosta niin hajota se esim. lisäämällä akvaarioon ilmastin. Tarkista myös ettei vesi ole jostain syystä pääsyt lämpenemään huomattavan korkealle.
  • Tarkista, että suodatin toimii ja ettei se ole tukosta. Varmista, että suodattimen suodatusteho on riitävä akvaarioosi.
  • Älä liioittele akvaarion puhtaana pidossa, mutta älä myöskään laiminlyö akvaarion huoltoa, kumpikin voi johtaa lopulta vaarallisiin nitriitti pitoisuuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti