torstai 19. huhtikuuta 2012

T - Lämpötila

Lämpötilalla on valtavan suuri merkitys akvaariossa. Kylmemmässä vedessä (lajokohtaisiin vaatimuksiin nähden) kalat, ravut ja kotilot elävät selvästi pidemmän, mutta passiivisemman elämän, kun taas lämpöisemmässä ne ovat vilkkaampia, mutta niiden elinikäkin myöskin lyhenee suhteessa. Myös akvaarion eri otusten munat kuoriutuvat nopeammin lämpöisemmässä vedessä.

Nopeat lämpötilan muutokset:
Liian paljon liian nopeasti muuttuva veden lämpö aiheuttaa kaloille ja muille eliöille lämpöshokin, joka voi pahimmillaan aiheuttaa kuoleman ja näin ollen onkin syytä käyttää termostaatilla varustettua akvaarioveden lämmitin silloinkin, kun haluttu akvaarioveden lämpötila on lähellä sen hetkistä huoneen ilmanlämpötilaa. Nopea lämpötilan muutos voi lamaannuttaa hengityksen, pysäyttää sydämmen yai ruuansulatuksen. Lämpöshokki voi tappaa myös hyödylliset nitrifikaatio bakteerit, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa nitriitti-piikin ja tappaa kaikki lämpöshokista henkiinjääneet vesieliötkin. Vastaavasti lämpöshokilla pystytään tappamaan myös haitallisia tauteja aiheuttavia bakteereita, kunhan akvaarion asukkaita ei pidetä tällöin samassa vedessä. Haitalliseksi voidaan laskea jo 1.5 - 3°C yhtäkkinen muutos, lajista riippuen.

Väärät läpötilat:
Väärät lajikohtaiset lämpötilat aiheuttavat kaloille stressaantumisen lisäksi immuunijärjestelmän heikkenemistä eli kalat sairastelevat herkemmin kalatauteja. Varsinkin räikeästi liian korkea lämpötila tekee kalasta passiivisen ja heikentää ruokahalua. Ruuansulatuskin reagoi lämpötiloihin, se toimii sitä nopeammin, mitä lämpöisempää vesi on. Koska kalat ovat vaihtolämpöisiä eli niiden lämpötila muuttuu vedenlämpötilan mukaan ja lukuisat eri tapahtumat ovat sidoksissa lämpötilaan, niin terveenä ja elossa pysyminen on kalalle täysin mahdottomuus läjokohtaisten lämpötilojen ulkopuolella.

Lämpötila kudetuksen apukeinona:
Lämpötila on myös tärkeä kalojen kutuhalukkuuden puolesta, täsmälleen oikea lämpötila lisääntymistä ajatellen tai asteen parin lämpötilan pudotus tai nostaminen voi laukaista kutuhalut riippuen mistä kalalajista onkin kyse. Kalat pystyvät tunnistamaan jopa 0.03°C suuruiset lämpötilan muutokset ympärillään, joten lämpötilaa ei tarvitse, eikä saakkaan muuttaa paljoa kerrallaan. Monille kalalajille veden lämpötilaa pudotetaan hieman, koska se simuloi sadekautta esim. amatzon joen ympäristössä, tällöin myös pH-arvoa pudotetaan, mutta erittäin vähän.

Valaistus veden lämpötilan mukaan:
Valaistukseenkin lämpötila vaikuttaa silloin kun puhutaan suurista eroista esim. kultakalan ja taistelukalan akvaarioista, nimittäin kylmemmässä vedessä valaistuksen tulisi olla hieman heikompi kuin lämpöisessä. Valaistuksen on todettu vaikuttavan kalan olotilaan merkittävästi, liian voimakas valo aiheuttaa stressiä, kun taas liian heikko tai kokonaan puuttuva valaistus hidastaa kalan kasvua.

Lämpötilan vaikutus muihin vesiarvoihin:
Lämpötila vaikuttaa myös moniin muihin eri vesiarvoihin. Kaasujen maksimipitoisuudet akvaariovedessä määräytyvät lämpötilan mukaan, mitä kylmempää vesi on, niin sitä enemmän kaasuja esim. happea tai hiilidioksidia vedessä voi olla ja mitä lämpöisempää, niin sitä vähemmän kaasuja voi maksimissaan veteen liueta. Maksimi happipitoisuus vedessä on lämpötilassa 0°C, jolloin happea on ~14.5 mg/l. Myös vapaan ammoniumin eli ammoniakin määrä riippuu veden lämpötilasta pH-arvon lisäksi. Samaten kemialliset reaktiot tapahtuvat yleensä nopeammin lämpöisessä kuin kylmässä vedessä, kun veden lämpö nousee 10°C niin reaktiot tapahtuvat jopa kaksi tai kolmekkin kertaa nopeammin akvaariolämpötila-alueella.

Lämpötilat apuna kivuttomassa vesieläimen lopetuksessa:
Lämpöä, tai paremmin kylmyyttä, hyödynnetään myös kotiloiden inhimilliseen lopettamiseen. Ne voidaan totuttaa pikku hiljalleen kylmempään ja taas kylmempään veteen ja lopulta laittaa pakastimeen muovipussissa. Inhimillistä tämä on, koska oikein toteutettuna kylmän käyttäminen näin turruttaa ja vie tuntoaistin lopulta kokonaan, jolloin kotilo ikäänkuin vaipuu ikuiseen uneen. Lämmön hyödyntäminen kiehuttamalla aiheuttaa lopetettavalle eläimelle valtavat kivut ja vakavia palovammoja ennen varsinaista kuolemaa, joten kiehuvan veden käyttö ei ole inhimillinen tapa lopettaa edes kotiloita.

Veden lämpö °C / Hapen määrä, mg/l
          5           13
          10         11
          15         10
          20         9
          25         8.5
          30         7.5

Veden lämpö °C / Vapaan ammoniumin määrä suhteessa koko ammoniumiin, %
          5           0.1
          10         0.2
          15         0.3
          20         0.4
          25         0.6
          30         0.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti