sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Hyppyhäntäinen (Collembola)

Monenvärisiä hyppyhäntäisiä parvena saman pintakasvin kimpussa.
Hyppyhäntäinen lyhyesti:
Hyppyhäntäinen on niveljalkainen ja kuuluu kuusijalkaisiin, mutta sitä ei lasketa hyönteiseksi (Insecta) vaan se kuuluu luokkaan Entognatha. Ne ovat hyvin pieniä kosteassa viihtyviä hajottajaeläimiä, kooltaan aikuisenakin alle millistä kuuteen milliin. Suomessa eri hyppyhäntäisilajeja on enemmän kuin 200. Hyppyhäntäisellä on nimensä mukaisesti uskomaton ponnistusvoima ja se hyppää todella kauas ja korkealle kokoonsa nähden, jos niitä häiritsee akvaarion pinnalla niin voi nähdä niiden hyppelevän hädissään pakoon. Hyppyhäntäisille ominaista on se, että niitä niitä ei juurikaan tavata yksistään vaan pikemminkin sankoissa parvissa.

Hyppyhäntäisten rooli & ravinto akvaariossa:
Hyppyhäntäiset voisi laskea hyötyeläimiksi, koska ne hajottavat kuollutta bioainesta samoin kuin onkimadot ja hajottajabakteerit vedessä tai maaperässä, mutta koska ne syövät ja tuhoavat lopulta terveitäkin osia pintakasveista (tai saavat ainakin kuolleet alueet kasveista leviämään ja samaa vauhtia syövät niitä), ne eivät ole tervetulleita akvaarioon. Akvaariossaa niiden pääravinto onkin pintaruuat esim. hiutaleet ja pintakasvit tai pinnan tuntumaan kasvavat kasvit, mutta syövät myös pinnalta bakteerikalvoa ja leväkin niille maistuu. Hyppyhäntäiset oleilevat akvaariossa yleensä pintakasvien kuivien osien päällä.

Lisääntyminen:
Hyppyhäntäiset luovat nahkaansa käärmeiden tapaan ja lisääntymiseen tarvitaan sekä uros, että naaras. Uros laskee siittiöt maahan ja naaras poimii ne ja hedelmöittää itse itsensä sukupuolielintensä kautta.

Hyppyhäntäisten hävittäminen:
Toisin kun joskus virheellisesti uskotaan, kalat eivät yleensä syö hyppyhäntäisiä, eivät edes kalanpoikaset tai pintakalatkaan, vaan ne saavat lisääntyä rauhassa akvaarion pinnalla. Ne eivät pysty elämään vedenpinnan alapuolella, eivätkä varsinaisesti edes ole vesieläimiä vaan niitä tavataan kaukana vesistöistäkin kosteissa oloissa maaperässä. Tästä huolimatta niitä ei pysty kovin helposti hävittämään akvaariosta yrittämällä hukuttaa niitä, koska niiden pitäisi olla veden alla jopa yli puolituntia. Myös talvella lumihangessa hyppivät lumikirput ovat hyppyhäntäisiä.

Ulkonäkö:
Hyppyhäntäisiä on olemassa ulkomuodoltaan monenlaisia, väriltään se voi olla sininen, punainen, vihreä tai keltainen. Sen kuoressa voi olla erityyppisiä kuvioita ja ja kuori voi olla myös metallinhohtoinen. Hyppyhäntäisillä on aina tuntosarvet, jotka pystyy juuri ja juuri havaitsemaan paljaalla silmällä  tai ainakin suurennuslasilla.

Miten ne päätyvät akvaarioon:
Hyppyhäntäiset tulevat akvaarioon usein elävänravinnon esim. pakasteruokien mukana, mutta voivat tulla myös akvaariokasvien mukana.

Koko: 0.3 - 6 mm
Ympäristö: Kosteat ja hämärämmät alueet yleisesti, akvaariossa lähinnä siellä missä on pintakasveja. Erityisesti homehtuvat tai muuten kuolemassa olevat kasvit vetävät hyppyhäntäisiä puoleensa
Lisääntyminen:
  • Uros laskee pintakasvien pinnalle siittiönsä, naaras kerää siittiöt talteen ja hedelmoittää itsensä sukupuolielimensä kautta. Tämän jälkeen naaras munii ~0.2mm kokoisia pyöreitä munia ryppäinä tai myös yksittäin
  • Poikaset kuotiutuvat ~10 päivässä ja kasvavat aikuisiksi noin viikossa
Elinikä: 1 vuosi
Ravinto: Kalanruuat, pintakasvit (kuolevat osat, mutta kasvien pilaantuminen tehostuu entisestäänkin hyppyhäntäisten toimesta), levät, sienet ja bakteerit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti