keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Kellustähtisammal (Riccia fluitans)


Vapaasti pinnalla kelluva kellustähtisammallautta.

Nykyään jo kohtuullisesti saatavilla oleva akvaariokasvi, kellustähtikasammal, on tämän hetken viralliselta nimeltään kellushankasammal ja se kuuluu maksasammaliin, minkä vuoksi jotkut kutsuvat sitä myös kellusmaksasammaleksi, sen englanninkielinen nimi on Crystalwort.

Hyvä valinta sukarapu ja kalojen poikasaltaisiin, koska se tarjoaa suojaa pienille otuksille. Kellustähtisammal on akvaarion pinnalla kelluva (kelluu, koska lehdissä on ilmaa sisältäviä onkaloita) sammalmainen kasvi, mutta sen voi myös sitoa pohjalla olevien puunoksien ym. koristeiden ympärille. Kellushankasammalta voidaan lukita myös pyöreiden esineiden, kuten kivien ympärille, sopivan tiheällä verkolla joka kiedotaan kiven päälle asetellun kellustähtisammalen päälle, jolloin saadaan kasvatettua näyttäviä pallopartalevää muistuttavia, mutta vaaleammanvihreitä, palloja. Pohjalla kellushankasammal tarvitsee huomattavasti enemmän valoa kuin pinnalla, sekä myös CO2 lisäystä. Pohjalle kasvatettu kellustähtisammalmätäs muodostaa suuria määriä ilmakuplia ympäri mätästä, kunhan saa tarpeeksi ravinteita, valoa ja hiilidioksidia. Kellustähti sammalta kutsutaan myös ravinnerosvoksi, koska se käyttää runsaasti ja nopeasti ravinteita vedestä, tosin näin se myös ehkäisee levän kasvua.

Se hajoaa aluksi helposti pieniin osiin ja jokaisesta irronneesta osasta kasvaa jonain päivänä uusi tiheähkö lautta, mutta kun se on saanut kasvaa isommaksi lautaksi, niin se ei enää hajoa niin helposti käsittelyssä. Se on nopea kasvamaan, eikä se kärsi pintaveden virtauksesta kuten monet muut pinnalla irrallisena kasvavat kasvit, vaan itseasiassa päinvastoin. Kellustähtisammallautan päälle/sekaan voi jopa laittaa pieniä pintakasveja kasvamaan, kuten pistiaa, jolloin ks. kasvi pääsee kasvamaan kovastikkin virtaavassa akvaariossa.

Myös kellustähtisammalta tavataan suomessakin.

Helppo aloittelijallekkin sopiva kasvi, mutta viihtyy paremmin hieman kovemmassa kuin erittäin pehmeässä vedessä. Kovan kasvuvauhdin ja kestävyytensä vuoksi erityisesti tämän kasvin päästäminen takaisin luontoon on ehdottomasti kiellettyä. On myös sanottu, että jossain päin maailmaa tämä kasvi on määritelty jopa kiellettyjen kasvien listalle jolloin ks. kasvia ei saa tuoda edes maahan.

Kunta: Plantae
Alakunta: Bryobionta
Kaari: Marchantiophyta
Luokka: Marchantiopsida
Alaluokka: Marchantiidae
Lahko: Marchantiales
Heimo: Ricciaceae
Suku: Riccia

Lämpötila: 15 -28°C
pH: 6 - 7.5
GH: 6 - 20°dH
Korkeus:  ~ 3 cm
Valontarve: Kohtuu suuri
Kasvunopeus: Suuri
Vaikeustaso: Helppo
Geotooppi: Pohjois-Amerikka, Afrikka, Aasia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti