sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Vallisneria (Vallisneria spiralis)

Vallisneria spiralis kuvan keskellä.

Vallisneria spiralis tunnetaan myös nimillä suora vallisneria, Eel grass("ankerias ruoho"), Tape grass("nauha ruoho"), sekä vallisneria physicum, -gracilis ja -caulescens. Tätä monivuotista kasvia on käytetty akvaariokasvina jo vuodesta 1856. Sen on uskottu virheellisesti olevan yksikotinen(Monoecious) kasvi, mikä tarkoittaa sitä, että kukat ovat yhdessä ja samassa kasvissa, toiset mies- ja toiset naissukupuolisia. Todellisuudessa Vallisneria on kuitenkin kaksikotinen(Dioecious), mikä tarkoittaa sitä, että jotkut kasvit ovat kokonaan miespuolisia ja toiset taas naispuolisia. Se ei ole itsepölyttyvä, vaan vaatii hyönteisiä tai tuulen kuljettamaan siitepölyn perille. Heteitä sisältävät kukinnot kasvattavat melko lyhyet varret, jotka jäävät syvälle veden alle, kun taas emiä sisältävät kukinnot kasvattavat todella pitkät spiraalin muotoiset varret, jotka kasvavat veden pinnalla joka suuntaan veden pinnalla. Hedeosien nuput irtoavat lopulta varresta ominavuin ja sinkoutuvat pintaan hedeosien viereen. Pinnassa ne avaavat pienet valkoiset teriönsä ja vapauttavat siitepölynsä tuulen mukaan tarttuen kiinni esim. hyönteisten karvoihin. Akvaario-oloissa hedelmöittymistä ei ole tiettävästi koskaan tapahtunut ja kukintojenkin ilmestyminen on harvinaista, jos edes mahdollista. Kyseessä on nopeakasvuinen kasvi, joka on Uudessa-Seelannissa julistettu kansalliseksi rikkakasviksi, joten sen myynti ja maahantuonti on laitonta. 

Luonnon olot:
Esiintyy esim. lammikoissa, järvissä, jokisuistoissa, kosteikoissa, soissa, kastelukanavissa ja monissa virtaavissa vesissä. Outoa on se, että vaikka Vallisneria kukoistaakin erittäin nopeissa virtauksissa, niin luonnossa sitä silti harvemmin tavataan tällaisissa oloissa. Vallisneria sietää melko kovaakin vettä ja selviää jopa murtovedessä elinvoimaisena.

Yleistä:
Vallisneria muistuttaa ulkonäöltään kuivanmaan heinää ja vallisnerialajikkeita on olemassa useita, mutta Vallisneria Spiralis, joka tunnetaan myös "suoralehtisenä vallisneriana" on näistä lajikkeista yleisin ja täten myös helpoimmin saatavilla, eikä hintakaan ole esteenä kasvin ostamiselle.
Vallisneria on emäksisen ja hieman kovemman veden kasvi (kasvi sisältää itsessään 1154mg kalkkia / 100g Vallisneriaa), joka viihtyy hapekkaassa vedessä ja kovassa virtauksessa. Vallisnerian lehdet ovat karheat minkä tuntee sormenpäihin esimerkiksi levää poistaessa vallisnerian lehdistä, lehdet ovat myös sahalaitaiset, vaikka paljaalla silmällä tätä ei huomaakkaan.

Lisääntyminen:
Vallisnerian rönsyjä.
Se kasvaa akvaariossa pintaan asti ja pinnassa lehdet jatkavat kasvuaan ympäriinsä pinnan suuntaisesti, joten lehdet eivät nouse vedenpinnan yläpuolelle. Vallisneria leviää rönsyjen avulla, kuten esimerkiksi kuivanmaan mansikka, uusia alkuja ei kannata irrottaa emokasvistaan, ennekuin uusi alku ulottuu vähintään yli puolen välin akvaarion syvyys suunnassa.

Pohjamateriaali ja sijoitus akvaariossa:
Pohjamateriaaliksi vallisnerialle ei käy kaikkein suuri rakeisin sora vaan kannattaa valita hiekka (luonnossa myös muta ja savi) ja istuttaessa juuria ei saa työntää syvälle, vaan vain juuri ja juuri hiekan alle. Jos juuret työnnetään syvälle hiekkaan, niin ne alkavat pilaantua ja sulavat lopulta kokonaan pois. Ilman juuria koko kasvi kuolee. Kuolleet lehdet kannattaa poistaa hidastamasta ja haittaamasta terveen osan kasvua ja samoin juurista terveen valkoisista ruskeiksi muuttuneet osat.
Vallisneria kannattaa sijoittaa akvaarion takaosaan tai reunamille, koska se kasvaa todella korkeaksi ja lopulta melko peittäväksikkin, kunhan se on ehtinyt rönsyillä ympäriinsä. Tällöin myös virtaus kannattaa suunnata akvaarion takaosaan, koska vallisneria viihtyy kovassakin virtauksessa ja jopa tarvitsee kovaa virtausta.

Lannoitus & Valaisu:
Vallisneria Spiralis ei kasva varjossa tai pimeässä ja sen kasvu on muutoinkin selvästi nopeampaa tehokkaassa valaistuksessa. Hiiltä tai hiilidioksidia ei pidä lisätä veteen lainkaan, siitä on enemmän haittaa, kuin hyötyä. Sen sijaan rautaa voidaan lisätä (kasvi sisältää itsessäänkin 141mg rautaa / 100g Vallisneriaa) ja pohja-aineen maltillista lannoitustakin voidaan tehdä, jos kasvua halutaan tehostaa.

Vallisneria vs. levä:
Osa akvaariokasveista pystyy muodostamaan yhdisteitä, jotka toimivat levänpoistoaineiden tavoin eli haittaavat eri levälajien kasvua. Levän kasvua haittaava vaikutus riippuu kasvien määrästä akvaariossa ja siitä miten hyvin ne kasvavat. Vallisneria Spiralis on yksi näistä kasveista.

Hintaluokka: ~ 6 eur

Domeeni: Aitotumaiset (Eucarya)
Kunta: Kasvit (Plantae)
Alakunta: Putkilokasvit (Tracheobionta)
Kaari: Siemenkasvit (Magnoliophyta)
Alakaari: Koppisiemeniset kasvit (Magnoliophytina)
Luokka: Yksisirkkaiset kasvit (Liliopsida)
Lahko: Sarpiokasvit (Alismatales)
Heimo: Kilpukkakasvit (Hydrocharitaceae)
Suku: Vallisneriat (Vallisneria)
Laji: Spiralis

Lisääntyy: Rönsyillä (luonnossa myös kukkii ja lisääntyy siemenistä)
Kasvunopeus: Nopeahko: 3-4 rönsyä kuukaudessa
Vaikeustaso: Helppo, sopii aloittelijallekkin
Valontarve: Kohtuullisesta - kirkkaaseen
Korkeus: 30 - 70 cm
pH: 6.5 - 7.5
GH: 5 - 15 dH°
Lämpötila: 15 - 30 C

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti