keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Pallopartalevä (Aegagropila linnaei)


Pallopartalevää kokonainen (5 cm) pallo ja vieressä hajonneen pallon osasia.

Tämä tummanvihreä mielipiteitä voimakkaasti kahtia jakava levästä koostuva pallo kantaa nykyään virallista nimeä palleroahdinparta. Sen englanninkielinen nimi on Moss Ball tai Marimo Ball.

Sen tulee saada pyöriä akvaarion pohjalla vapaasti virtauksen mukana, jolloin se myös säilyttää pyöreän muotonsa. Virtauksessa se myös menestyy paremmin kuin seisovassa vedessä. Huonoissa vesioloissa, rajussa desinfioinnissa tai liian kovassa käsittelyssä se saattaa hajota pieniksi osiksi, joista kuitenkin lähtee kasvamaan uusia leväpalloja, mikäli olosuhteet ovat hyvät. Jos pallopartalevää ei ikinä käännellä niin se saattaa muuttua ruskeaksi ja pilaantua siltä puolelta joka on kiinni pohjahiekassa tai -sorassa.

Pallopartalevä tulee toimeen pienellä valomäärällä ja näin ollen onkin todella hidaskasvuinen kasvi. Myös pallopartalevä kestää pieniä määriä suolaa jaavansammalen tavoin ja samoin pallopartalevä myöskin kerää likaa itseensä. Pallopartalevä voidaan puhdistaa puristelemalla sitä varovaisesti juoksevan veden alla ja näin on syytä tehdä aina kun pallopartalevä alkaa likaantua, koska muuten se voi alkaa kuolla hiljalleen. Pallopartalevää tavataan jopa suomen rannikoilla vähäsuolaisissa oloissa. Merenrannikoilla pallopartalevä esiintyy 2,5 - 8 metrin syvyydellä, eikä se esiinny pallona vaan pikemminkin vihreänä nukkana kivien pinnoilla ja sitä esiintyy hyvin harvoina tupsuina siellä täällä.

Pallopartalevä tarjoaa monnisille mukavaa virikettä akvaarioon, kun monniset joutuvat puskemaan ks. kasvia ympäri akvaariota tieltään päästäkseen tutkimaan pohjahiekkaa pallopartalevän alta ja samalla itse pallopartaleväkin viihtyy paremmin. Myös sukaravut viihtyvät pallopartalevän ympärillä erittäin hyvin, se tarjoaa pallopartalevän sisälle tunkeutuville poikasille suojaa, mutta myös ravintoa.

Pallopartalevää tavataan yleensä vähän viileämmissä oloissa luonnossa, kuten matalat järvet, joet ja vähäsuolaiset merirannikkoalueet. Levää syövät ravut, kotilot ja kalat eivät syö eivätkä tuhoa pallopartalevää. Pallopartalevä muuttuu ontoksi ja sitä kevyemmäksi mitä kookkaammaksi se tulee ja siten se leijuu ja kulkee virtauksen mukana kevyesti.

Hintaluokka: ~6.5 eur

Lämpötila: 5 -25°C
Heimo: Ricciaceae
pH: 6.5 - 8.5
GH: 3 - 14 °dH
Korkeus:  < 15 cm
Valontarve: Pieni
Vaikeustaso: Helppo
Lisääntyminen: Repimällä yhden pallon moneksi pieneksi palloksi, niistä kasvaa jokaisesta uusi iso pallo
Geotooppi: Eurooppa Länsi-Eurooppaa lukuunottamatta, Aasia, Amerikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti