tiistai 1. toukokuuta 2012

Mittayksiköt, käsitteet ja ilmiöt

Vesiarvojen yksiköt:
°dH = kovuusaste (saksalaisten käyttämä) => 10 mg CaO/l = tarkoittaa samaa kuin °D 
°e = kovuusaste (englantilaisten käyttämä) => graania CaCO3/gal(UK), (graani = 0,0648 grammaa) = tarkoittaa samaa kuin °E
°TH = kovuusaste (ranskalaisten käyttämä) => 10 mg CaCO3/l = tarkoittaa samaa kuin °T
°dKH = karbonaatikovuusaste = tarkoittaa samaa kuin °dH eli KH: 1 °dH = 1 °dKH
°dGH = kokonaiskovuusaste = tarkoittaa samaa kuin °dH eli GH: 1 °dH = 1 °dGH
PPM = miljoonasosa, tulee sanoista parts per million. 1 °dH = 17.848 ppm
mmol/l = millimoolia litraa kohden
mval/l = ekvivalenttipitoisuus litraa kohden, tulee sanoista millival per litre (saksalaisten käyttämä) = tarkoittaa samaa kuin meq/l, kovuusaste 1°dH = 0.35665 mval/l
meq/l = ekvivalenttipitoisuus litraa kohden, tulee sanoista milliéquivalent per litre (saksalaisten käyttämä) => tarkoittaa samaa kuin mval/l

Kasvit: 
Kloroplasti = Viherhiukkanen, kasvien yhteyttäminen tapahtuu viherhiukkasissa
Epifyytti = Toisen kasvin päällä kasvava kasvi, kuten levä ja sammalet. Periaatteessa kaikkia vedessä vapaasti lilluvia toisiin kasviin kasvamalla takertuvia kasveja voidaan kutsua epifyyteiksi. Epifyytit eivät ainakaan tavallisesti vahingoita toista kasvilajia.
Epiliitti = Kivien ja kallioiden pinnalla kasvava kasvi, kuten levä.
Keijuminen = Keijuva kasvi ei kellu pinnalla, mutta ei myöskään vajoa pohjaan, vaan keijuminen on syvyytensä pitävää "leijumista". Esim jokin pintakasvi voi elää kokonaan veden alla, mutta pinnantuntumassa.
Lehdykkä = Useasta samannäköisestä lehdestä koostuva symmetrinen kokonaisuus.
Sekovarsi = Kasvilla ei ole selkeästi erotettavaa vartta, eikä lehtiä.

Kalat, kotilot ja ravut:
Herbivori = Kasvinsyöjä
Partenogeneesi = Neitseellinen syntyminen, jolloin poikanen syntyy ilman, että koiraspuolinen eläin olisi hedelmöittänyt naarasta.
Hermafrodiitti = Tarkoittaa kaksineuvoista, eli samalla yksilöllä on sekä naaraan, että koiraan sukupuolielimet. Kyseessä on eri asia kuin partenogeneesi.
Habitaatti = Elinympäristö eli alue jolla jokin kasvi tai eläin asuu.
Endeemi = Endeemi lajit ovat kotoperäisiä eli niitä ei esiinny missään muualla kuin tietyllä rajatulla alueella. Esim. Malawi järven kirjoahvenet ovat endeemisiä.

Vesiarvot:
Hydrokemia = Vesikemia eli kaikki keamialliset tapahtumat, joita vedessä tapahtuu.
GH = Kokonaiskovuus
KH = Karbonaattikovuus
Alkaliniteetti = Emäksisten ainesten kokonaismäärä vedessä. Ilmaisee veden kykyä vastustaa happoja eli pH-arvon putoamista, kutsutaan myös puskurointikyvyksi esim. emäspuskuriksi. Alkaliniteetti pitää sisällään karbonaattikovuuden, mutta myös paljon muuta kuten kalsiumin, magnesiumin, fosfaatin yms. eri olomuodoissa. Alkaalista vettä kutsutaan myös emäksiseksi vedeksi, koska emäs = alkali. Yksikkönä käytetään mmol/l.
Saliniteetti = Suolapitoisuus. Yksikkönä käytetään g/l
Elektrolyytti = Vedessä sähköä johtavia ioneja muodostava oragaaninen tai epäorgaaninen aine, voidaan mitata sähkönjohtavuuskyvystä, jonka yksikkönä käytetään mS/m (millisiemens:ä metriä kohden) tai µS/cm (mikrosiemensiä senttimetriä kohti), Huom! 1 mS/m = 10 µS/cm.

Muut:
Indikaattori = Ilmaisin eli jokin väline, elävä olento tai aine, joka reagoi jonkin aineen tai tapahtuman kanssa ja ilmaisee esim. värillä, hajulla, olemassa olollaan tai ulkomuodolla jotain määrettä. Vesitesteinä käytettävät liuskamitat ovat indikaattoreita samoin kuin tietyissä oloissa tietyllä tavalla reagoivat tai kuolevat eliöt.
Keijusto = Keijustoksi sanotaan kaikkea vedessä esiintyvää mikroskooppisen pientä eliöstöä, kuten bakteereja, kasveja, eläimiä yms.
Plankton = Plankton tarkoittaa pienten äyriäisten lisäksi monia mikroskoopisen pieniä kasveja, eläimiä tai bakteereita, jotka leijuvat vedessä vapaasti. Kokoluokka on laaja, jopa 0,02 μm mittaista viruksista yli 20 cm suuruisiin eläinplanktoneihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti