sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Pikkulimaska (Lemna minor)

Pikkulimaskaa poikasaltaassa painijakalapoikasten suojana.

Englanninkielisenä kasvi tunnetaan nimillä Lemna minor L., lesser duckweed, Common Duckweed ja Duck's Meat. Sana Duck esiintyy siksi, että luonnossa ks. kasvi on yksi tärkeä osa sorsalintujen ravintoa ja on muutenkin tärkeä osa luonnon ravinnonkiertoa.

Esiintyminen luonnossa:
Luonnossa pikkulimaskaa tavataan jopa Suomessa varsinkin etelämpänä (Lapissa ei lainkaan). Pikkulimaska on monivuotinen ja sitä esiintyy runsas ravinteisissa vesissä (typpipitoisissa), kuten järvissä, ojissa, joissa, lammikoissa, puroissa ja ylipäätään rehevissä vesissä, joissa on paljon muutakin kasvillisuutta. Se menestyy myös pienissä suolamäärissä murtovesialueilla. Luonnossa pikkulimaska voi kukkia (2 hedettä ja 1 emi) ja levitä siemenien kautta, mutta ei ainakaan tavallisesti akvaario-oloissa. Luonnossa pikkulimaska on loistava indikaattori, siellä missä pikkulimaskaa ei ole, ei myöskään veden ravinnepitoisuus ole kovin suuri ja siellä missä limaska peittää vesistön pinnat on syytä olettaa olevan jonkinlaisia päästölähteitä. Luonnossa pikkulimaska painuu talveksi vesistöjen pohjaan ja nousee keväällä jälleen pintaan. Pohjaan painuneet pikkulimaskat ovat erilaisia (väri tummempi ja koko pienempi), joita emäkasvi on kylmien aikojen vuoksi vartavasten kasvattanut.

Yleistä:
Pikkulimaskassa ei ole lehtiä, kuten ulkonäöstä voisi luulla, vaan versoja. Pikkulimaskasta kasvaa ~ 2 - 5 versoa (yleensä 2 tai 3 suurta ja pari pienempää) ja vain yksi juuri versoa kohden. Lehdekkeissä on tyypillisesti 3 suonta. Verson väri on vaaleahkon vihreä ja lehdekkeet ovat alapuolelta lähes samanväriset. Versoksi lasketaan  koko kasvin mitta, ei vain lehteä muistuttava osa versosta. Lehdekkeet kasvavat maksimissaan 8 mm pitkiksi ja 5 mm leveiksi, mutta jäävät akvaariossa tyypillisesti 6 x 3 mm suuruisiksi. Pikkulimaska on irtokelluja eli sen lehdekkeet kelluvat (0,3 mm leveiden ilmataskujen avulla) vedenpinnan yläpuolella eivätkä sen juuret kasva pohjaan tai telokoidu muutenkaan.

Maine akvaariokasvina:
Pikkulimaskaa pidetään pääasiassa roskakasvina, mutta joillekkin akvaristeille se on korvaamaton kasvi, se on yksi nopeakasvuisimpia kasveja akvaarioissa ja täten tuhlaa turhat ravinteet vedestä nopeasti pois jolloin vältytään leväongelmilta (tuhlaa tehokkaasti fosfaattia ja ammoniumia) ja veden ylikuormituksen aiheuttamalta pilaantumiselta.

Pikkulimaska ravintona:
Se käy myös kasvissyöjille korkealaatuiseksi ravinnoksi (erityisen korkea rasva ja proteiini pitoisuus, mutta paljon myös muita ravinteita) esim. kultakalat, muut karpit, kiilakirjoahvenet, levytetrat, sammakot ja omenakotilot, tosin tietyt lajit eivät limaskaan koske.

Pikkulimaskan hävitys akvaariosta:
Pikkulimaskasta halutaan yleensä eroon, koska se peittää hyvin lyhyessä ajassa koko akvaarion pinta-alan, käyttäen paljon ravinteita ja estäen valon pääsyn akvaarioon. Jotkut ovat jopa epäilleet ks. kasvin olevan myrkyllinen, mutta tosiasiassa se ei ole myrkyllinen vähäisimmässäkään määrin. Valitettavasti limaskasta on vaikea päästä eroon, jos sen on kerran akvaarioon päästänyt, se tulee yleensä takaisin, vaikka kaikki näkyvät osat on jo poistettu akvaariosta. Limaska ei kuitenkaan pidä rajusta pintavirtauksesta (luonnossa tuuli ja aallot haittaavat ks. kasvin kasvua huomattavasti), joka onkin yksi keino hävittää limaska, mutta lisäksi voidaan jatkaa näkyvien limaskan osien poistoa kunnes kasvi ei enää kasva takaisin. Myös ravinteiden vähentäminen vedestä haittaa limaskaa.

Kasvunopeus:
Kaksinkertainen kasvunopeus muihin putkilokasveihin nähden, ottaa ravinteita tehokkaasti koko kasvin pinta-alalla, eikä ainoastaan juurilla tai tietyllä osalla lehdekkeitä. Ihanteellisissa olosuhteissa tuplaa määränsä muutamassa päivässä. Levät eivät pysty kasvamaan pikkulimaskassa.

Hintaluokka: Ilmainen - erittäin halpa

Lämpötila: 15 - 32°C (Selvityy jopa ~ +7°C lämpötiloissa normi kasvutilassa ja -38°C ulkolämpötilassa talvehtimistilassa)
Heimo: Araceae eli vehkakasvit
pH: 6 - 8 (selviytyy jopa pH: 4.1 - 8.8)
GH: 0 - 20
Korkeus: 5 - 8 cm (juurineen)
Valontarve: Pieni
Vaikeustaso: Hyvin helppo
Kasvunopeus: Hyvin nopea
Lisääntyminen: Jakaantumalla sivuversoista, ei vaadi akvaristilta toimenpiteitä. Jokaisessa lehdekkeessä on silmu, jota ei voi nähdä (ovat eräänlaisessa pussissa piilossa), näistä silmuista kasvaa uusia lehdekkeitä.
Geotooppi: Melkein maailmanlaajuinen: Euraasia, Pohjois-Amerikka, Austalia ja Uusi-Seelanti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti