lauantai 5. toukokuuta 2012

Punasaviluolat ja -putket

DIY - Tiilistä valmistettu kutu- tai sukarapuputki



Tavallisesta reiällisestä punatiilestä saa valmistettua helposti kutu- tai sukarapuputkia. Punatiilet ovat turvallisia akvaariokäytössä kunhan niihin ei ole päässyt imeytymään mitään vaarallisia kemikaaleja kuten öljyjä. Tietenkin tiilet kannattaa keittää ensin ja ne täytyy myös pestä huolellisesti ennen käyttöönottoa. Tavallisten punatiilien valmistukseen käytetään täysin luonnollisia ja siten turvallisia aineita: savea ja hiekkaa. Näiden tiilien punainen väri puolestaan on peräisin korkeasta rautapitoisuudesta.

Yleiset reijällisten tiilien standardi koot ovat (viimeinen lukema on paksuus):
PRT: (257 × 123 × 57) mm
NRT: (270 × 130 × 75) mm
MRT(60): (285 × 85 × 60) mm
MRT(85): (285 × 85 × 85) mm

Valmiiksi hajonneita punatiiliä saa varmasti ilmaiseksikkin jostain ja toki akvaarioon voi laittaa kokonaisenkin tiilen, mutta tiiltä pystyy myös murtamaan melko hallitustikkin riittävän ison vasaran ja tasapää ruuvimeisselin tai vasarataltan avulla. Ylhäällä kuvassa olevat putket on tehty ainoastaan tasapää ruuvimeisseliä ja vasaraa käyttäen, monille akvaarioharrastajille juuri valmistettu putki kelpaisi jo tällaisenaan, mutta sitä voidaan työstää lisää paremman ulkonäön saavuttamiseksi.
 


Mikäli punasaviputkista halutaan pyöreähköjä, niitä voidaan muotoilla karkeasti vaikkapa kulmahiomakoneella, kuten tässä tapauksessa on tehty. Kulmahiomakoneen jälki voi miellyttää jonkun akvaristin silmää jopa enemmän kuin tarkalleen symmetrinen pyöreä putki. Lopullinen pyöreä muoto saadaan vaikkapa karhealla hiomapaperilla. Porakoneen päähän voidaan rakentaa jonkinlainen työkalu, jolla putkea voidaan pyörittää samalla kun putken ympärillä pidetään vaikkapa käsin karkeata hiomapaperia. Huomattavasti turvallisempaa, mutta hitaampaa on jumittaa putki kepin päähän kiinni ja sitten vasemmalla kädellä kepistä kiinni pitäen pyöritetään vastapäivään samalla kun oikeassa kädessä on ympyrän muotoon painettu hiomapaperi jota pyöritetään myötäpäivään.

Mikäli 57 - 85 mm pituinen putki ei ole riittävän pitkä niin kaksi putkea voidaan liimata toisiinsa akvaariosilikonilla tai yksinkertaisesti asetella akvaarioon peräkkäin. Umpinaista tiiltä voi myös yrittää porata, jolloin saadaan pidempiä putkia, mutta kyseinen materiaali on todella lohkeavaa, joten se ei välttämättä onnistu. Valmiita keraamisia ja punasavesta tehtyjä umpinaisia ja molemmista päistä aukinaisia kutuputkia on toki saatavilla valmiinakin monia eri kokoja.

Jos haluaa punasavesta rakentaa itse luolia tai muita koristeita, niin itse punasavi ei maksa paljoakaan, mutta sen polttamiseen vaaditaan 980°C - 1030°C lämpötilat, jolloin tuo jää useimmilta akvaristeilta saavuttamattomiin. Polttamattomasta savesta tehtyjä tai liian pienissä lämmöissä käsiteltyjä luolia ei kannata veteen laittaa, mutta lannoitteeksi kasvien juurille voi käyttää pieniä punasavipalloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti